metsänhoidollisia toimenpiteitä SILVICULTURAL OPERATIOINS

 

Metsänhoidollisia toimenpiteitä


”Metsänhoidollisia toimenpiteitä on upea ja mykistävä…kirjasta tuli väkisin mieleen Sofi Oksasen Puhdistus. Molemmat kertovat vaietusta, “varastetusta” historiasta ja kielletyistä tunteista.


Ismo Tuormaa, Suomen luonto 5/2009Suomalaisen metsäteollisuuden menestys on ollut osa imagoamme, mutta sen kääntöpuolion kätkenyt monta tragediaa, joista puhuminen on ollut tuomittavaa ja häpeällistä.


Sana metsä on joskus tarkoittanut rajaa, äärtä. 50-vuotta kestänyt tehometsätalous on kuitenkin mullistanut niin suomalaisen metsäluonnon kuin luontosuhteenkin. Metsän ääretön valtakunta on kutistunut muutamassa minuutissa läpikäveltäviksi metsäsirpaleiksi. Sanasto on vaihtunut hyötysuhdetta korostavaan kieleen, jossa ikimetsä on yli-ikäinen,vaajatuottoinen,läpipääsemätön

ryteikkö, aukkohakkuu metsän uudistamista ja myrkkyjen kylväminen kasvinsuojelua. Enää vain runolliset paikannimet muistuttavat mennestä: Kelokkoaho, Yölamminsuo, Sammalharju.


Olemmealkaneet nimetä paikkoja uudelleen: Kelokkoaho on muuttunut Taimikkoahoksi, Petäjävaara Aurausvaaraksi, Pahankalansärkät näyttävät Rikotunmaansärkiltä, Yölamminsuo Syvienojienpusikolta. Ja olemme yrittäneet nähdä, mihin uusiin käsitteisiin tämä maisema on kääritty: kestävä metsätalous, metsänhoito, kevytmuokkaus, sertifikointi, uudistusala...


Olemme myös  alkaneet mitata metsää minuuteissa. Kuinka kauan kestää kävellä metsän läpi aukolta aukolle tai taimikolle? On kolmen minuutin ja viiden minuutin metsiä, kolmenkymmenen minuutin metsiä hyvin vähän.


Metsänhoidollisia toimenpiteitä kirja antaa metsäteollisuuden

menestystarinalle toiset kasvot. Siinä puhuvat ihmiset, joiden elämää tehometsätalouden aiheuttama maiseman muutos on järkyttänyt.


Back  / takaisinMETSANHOIDOLLISA_TOIMENPITEITA_KIRJA.htmlMETSANHOIDOLLISA_TOIMENPITEITA_KIRJA.htmlshapeimage_1_link_0